UKK - Matalan kynnyksen maantielenkit

27.8.2020

Huikeaa, mikä pyöräilykesä voikaan olla edessä! Joensuun pyöräilijöiden matalan kynnyksen lenkit ja muut tapahtumat ovat nimittäin jo alkaneet. Hiukan hiljaisemman alun jälkeen ihmiset ovat alkaneet löytää matalan kynnyksen lenkit, mutta mukaan mahtuu vielä lisääkin osallistujia.

Kerrataanpa vielä, mistä onkaan kysymys: Joensuun pyöräilijöiden matalan kynnyksen lenkit maantiellä ja maastossa ovat oikeasti nimensä mukaisia matalan kynnyksen lenkkejä. Mukaan ajamaan voi tulla, jos osaa ajaa pyörällä ja omistaa pyöräilykypärän. Oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus on hyvä olla olemassa lisäksi, sillä ajajia ei ole vakuutettu seuran puolesta. 


Kysymys 1. Miksi maantielenkeille osallistumisen yhteydessä puhutaan aina jostakin keskinopeudesta?

Vastaus: Keskinopeus on helpoin tapa hahmottaa se, että mitä vauhtia ryhmässä ajetaan. Jos olet aloittelija, voit osallistua lenkille, vaikka et tietäisi oman lenkkisi normaalia keskinopeutta. Olemme sanojemme mittaista porukkaa ja ketään ei jätetä. Ei jätetä sittenkään, vaikka tämä olisi ensimmäinen yhteislenkkisi ja kuntosi loppuisi kesken. Toki osallistujan on hyvä käyttää harkintaa siinä, että jos lähtee mukaan esim. 120 km yhteislenkille, niin oletuksena lenkistä selviämisestä on, että on pystynyt ajamaan yksin vähintään 70 km. Mukaan kannattaa tulla rohkeasti ja ennen lenkille lähtöä tuoda tarvittaessa oma ajokokemus vetäjälle tiedoksi. Voit myös etukäteen laittaa kysymyksiä lenkille osallistumisesta joenspy@gmail.com, jos jokin asia mietityttää. Matalan kynnyksen lenkeillä vauhti on matalampi, 24 - 26 km/h, normaaleilla yhteislenkeillä ryhmän koosta ja lenkin pituudesta riippuen 27 - 30 km/h.


Kysymys 2. Joensuun Pyöräilijöiden nettisivulla lukee, että maantiepyöräilyyn liittyen voi kysyä ajoseuraa ja muuta aiheeseen liittyvää lisätietoja maantiepyöräily@joensuu –facebook-ryhmästä. Miten minun aloittelijana tulee reagoida, jos ennen lenkille lähtöä spekuloidaan siitä, miten kovaa kärki tulee ajamaan?

Vastaus: Ei mitenkään. Joensuun Pyöräilijöiden matalan kynnyksen yhteislenkeillä on aina ohjaaja seurasta. Ohjaaja vastaa siitä, että vauhti sovitetaan ryhmän kokoonpanoon sopivaksi, tosin myös muilta osallistujilta odotetaan toisten huomiointia. Matalan kynnyksen yhteislenkkien keskivauhti on noin 24  - 26 km/h. Ennen lähtöä ryhmä jaetaan osallistujien ajokokemuksen ja kunnon mukaisesti ryhmiin, jos on tarvetta. Mikäli paikalla on kokeneempia ajajia, heillä on mahdollisuus irtautua perusjoukosta ja ajaa hieman kovempaa keskivauhtia omana ryhmänään ”kärjessä”. Tämä ei vaikuta millään lailla perusjoukon etenemiseen.


Kysymys 3. Mitä tarkoittaa PK-lenkki, olen kuullut siitä puhuttavan yhteislenkeillä. Onko kyse jostakin sisäpiirin jutusta?

Vastaus: Usein urheilumaailmassa puhutaan lyhenteillä PK, PK1 tai PK 2. Tällöin puhutaan peruskestävyysharjoittelusta. Meillä Joensuun pyöräilijöissä PK-lenkki tarkoittaa peruskestävyyslenkkiä, ei pudota kaveri-lenkkiä. PK-lenkeillä syke ja rasitusraso voi nousta välillä hiukan korkeammaksi, mutta tarkoitus ei ole painaa koko matkaa kieli vyön alla. PK-lenkillä ei saisi hengästyä niin paljon ettei pysty juttelemaan toisten kanssa normaalissa matkavauhdissa. Tulemalla mukaan yhteislenkeille sinulla on mahdollisuus hyvässä seurassa nauttia ulkoilusta ja siinä samalla kasvattaa peruskuntoasikin.


Kysymys 4. Minkälaisella pyöräkalustolla matalan kynnyksen lenkeille voi osallistua?

Vastaus: Osallistuakseen Joensuun Pyöräilijöiden yhteislenkeille sinulla ei tarvitse olla 10 000€ hintaista hiilikuituista NATO-ohjusta maantielle, maastoon, gravelille ja alamäkeen. Käyttötarkoitukseen sopiva pyörä riittää, esimerkiksi matalan kynnyksen maastolenkeille on osallistuttu myös täysjäykällä hybridillä tai puheenjohtaja on ajanut (ja taluttanut) Pärnävaaran enduro-reitin alas jäykkäperäisellä xc-pyörällä. Ota lenkille kuitenkin mukaan ainakin varasisäkumi ja monitoimityökalu, jotta voit suorittaa tarpeen tullen pienet korjaustoimenpiteet tien päällä.


Kysymys 5. Miten turvallista on osallistua matalankynnyksen toimintaanne vallitsevan korona-virustilanteen aikana?

Vastaus: Seuraamme aktiivisesti THL:n ja Suomen Pyöräily ry:n tiedotusta. Reagoimme tarpeen tullen ja tarvittaessa harkitsemme toiminnan järjestämistä uudelleen. Yhteislenkeillä noudatetaan viranomaisten suosituksia, joten jokaisen vastuulla on:

  • tulla tapahtumiimme vain terveenä. Jos sinulla on vähäisiäkin flunssan oireita, jää kotiin.
  • huolehdi omalta osaltasi riittävistä turvaväleistä muihin lenkeille lähtijöiden kanssa. Lenkille järjestäydyttäessä, sen aikana ja lenkin päättyessä.
  • huolehdi THL:n mukaisesti yskimisestä ja aivastamisesta tapahtumissamme.
  • mikäli kuulut riskiryhmään, jää kotiin.